Monday, August 30, 2010

rumah mentua

assalaamualaikum..


hari ini pulang rumah mentua di kundasang. kebetulan dorang baru balik dari paus..maklum saja..dorang punya cangkulan di sebelah sana sudah, jadi memang jadi adat di mana ada makanan di sana la burung-burung berkumpul cari makanan kan??


jadi kami mo jalan dah ni...kuih suma dah simpan dalam kotak...barang-barang alyaa n adi pun dah masuk dalam beg...barang-barang umi dan ayah pun dah masuk dalam beg (bukan lama pun...tengahari atau petang esok balik lah kami di ranau balik kan???) oklah..nanti aku sambung sampai sana k?...

kuih raya

assalaamualaikum...

to my blog reader (who is never exist..) just now I just finished my 'kuih raya' for aidilfitri celebration...
aku ndak tau la ni yang keberapa jenis..sbb telampau siok aku buat kuih sepanjang ramadhan nih..ndak terasa..terap2..uli2..bakar2...susun2...akhirnya penuh jugak satu almari...heheheheh...nampaknya beraya sakan la tahun nih...aku bukan apa..mengenangkan anak2 buah yang semakin nak ramai dan ipar duai yang dah semakin bertambah...maksudnya semakin bertambah besaar la keluarga nih...jadi tahun ni semakin ramai la yang mo datang raya kan? (insyaallah...mudah2an laa). lain lagi yang mo kasi tapau kui raya bawa pulang kan?? adat la...tiap2 tahun...hehehe

ni belum lagi yang tradisi punya kui...macam tat nanas, makmur, sapit, buah rotan, batang buruk. kuih lidah...(hmm..bagus jugak aku buat kuih tu hari nih...tadi biskut kacang...ok pas aku siap tulis blog ni aku pg buat kuih lidah laa...mesti best kan...ndak susah tu...senang2...

patut hari ni aku buat tart nanas..tapi aku telupa beli inti dia...puas la aku pusing halaman rumah ni...satu biji nanas pun teda...maka sebelum ni banyak betul...ukahh...!!!ada jugak...tapi suma yang sudah kering n sudah dimakan tupai...odoi...tia mo la kalo yang begitu pnya stail nanas...nanti jadi" tart bukan nanas" lagi kui aku..hampeh...

oklah...aku mo p buat kuih lidah dulu ah? nanti x sempat siap...petang ni mo pg rumah mentua...buka posa sana n trus hantar kui raya yang sudah siap untuk raya nanti...(aku buat untuk 2 rumah oi...)...

salam suma....

Sunday, August 29, 2010

KK mari...

assalaamualaikum...

 kemarin hari yang paling best aku rasa...why? sbb jalan-jalan pg kk setelah sekian lama tidak turun ke bandar penuh hiburan tu..(gelaran ni pandai berubah-ubah tergantung apa tujuan pg kk..kalo saja mo bejalan..mmg gelarannya macam yang kau gelar tadi...tapi kalo atas urusan-urusan yang x pandai habis-habis tuh...hmm...jadi la gelarannya yang tidak patut2..bandar yang bikin naik darah la..panas laa...etc...etc..etc...) 

tau kenapa lagi kemarin hari yang best? sbb kali ni selain aku, hubby n son, my daughter pun ada (this is her first time) hehehe..kesian dia kan? sehari sebelum melahirkan alyaa amani ni..macam2 hal...doktor di ranau ni suh aku p kk untuk buat C-sec for the 2nd time...reason? sbb yang first pun C-sec..jadi dia x mo amik risiko..takut jahitan lama blh tekoyak kalo aku meneran...(ada jak alasan doktor ni kan...mo bedah la tuh...ketagihan kali...)..tapi tiapa...kita save kan cerita ni for later...aku mo cerita yang kemrin punya hal dulu...


main purpose kemarin adalah...quest for BAJU RAYA...tahun ni kan dah bertambah family nukleus aku nih...so mo cari la yang best2...hehehe...2 lawan 2 sudah kami nih..kalo tahun lalu2...2 lawan satu..drg dua org..aku saturang...kompom aku jak mengalah....tapi tahun ni...owh..siou noh kalo kami dua c alyaa mo mengalah....hikhikhik...(goal sblm meninggalkan rumah ni kemarin).

misi pertama di centre point...jalan jammed gila...blum sampai ke destinasi dah tensen...tapi oleh sbb bulan posa..kesabaranku luarbiasa tinggi...ok..sampai dlm centre point...trus ke pacific..tapi hampeh...x yang best...keluar lagi...anak kedua aku buat hal...dia merengek2...mo minta susu kali...jadi pg la kami yang pisuk2...mo kasi nennen... bagi nennen..dia x mo...baru aku perasan..dia blum makan..jadi aku ngan selambanya keluarkan bekal yang aku sediakan time sahur tadi...khas untuk durang 2..c abang nampak..pa lagi..dia la yang dulu2an...makan..habis satu bekal...ndak apa...ada 2 reserve lagi...susu pun masih banyak...habis tu, kami pun meneruskan quest kami....

 next is...pg downstairs...nmpk la koleksi baju budak...banyak...tapi kurang pilihan..mcm ndak best jak kami memilih...c abang buat hal...suaranya jak yang paling kuat teriak sana sini..aku tgk bapanya...muka kuyak. hilang mood melihat tabiat c abang...adoi...sabar eija..sabar...jgn rusakkkan mood shopping mu....siap pilih bajy c alya...c adizul lagi punya turn...tapi puasla aku encari dari depan ke belakang..dari belakang ke depan...teda yang bagus nih! ada pun suma telampaulah besarnya. baru c kawan nih memilih betul, kejap mo yang merah laa..yang hijau laa..macam2 hal la...tiba2 dia boleh teriak kuat2..."umi..adi mo makan lagi! ada lagi tuh, bekal adi dalam beg umi!sambil tarik2 la beg aku.." astaghfirullah...malunya..tapi aku buat donno jak...

 penat sudah kami...jadi buat keputusan mo pg wisma...aku ni belum ada sehelai pun...so next is to wisma... sampai d sana...mcm biasa aku trus ke vunfa. banyak koleksi terbaru..tapi hampeh suma warnanya. aku mo cari hitam...(sbb tema kami tahun ni either hitam or ungu)...oren??? no..no...no... aku keluar lagi...bosan n frust...aku jalan2 kejap pg luar...pas tu masuk balik ke vunfa...belek punya belek..dalam kebosanan tuh..aku ambik sehelai baju...warnanya definitly not black!! i thought..what the heck? at least try la kan? sales girl tu bukan main pintar lagi kasi aku banyak baju untuk di try...last2 aku beli 4 pasang...n aku puas hati betul....heheheh...sedar x sedar rupanya dah jam 6.10pm...lagi beberapa minit untuk buka posa...jadi pa lagi...bergegas ke malindo yang telah di booking oleh my sister 1 hour earlier...syukurlah heheheh.. ok...our quest for today berjalan ngan lancar n dengan jayanya...!!!

habis makan...time to heads home...and here we are finally at home n still not sleepy...sebab...busy trying on baju2 yang kami beli tadi...si kecil pun ndak ketinggalan nih... ok sudah2!!! kemas n masok tidor...jap lagi mo bangun sahurrrrrr......

 assalaaamualaikum...

Tuesday, August 17, 2010

Thursday, August 12, 2010

Hold tight to what you believe...Allah The Most Merciful..Allah The Great...To Him we should return...only to Him we should believe...Thank You Allah
video

Ramadhan

Yes...the fasting month comes again..thanks Allah for giving me chance to live and do this 'ibadah' with my family around me....

The 9th day of this month (which is 9th of Ramadhan) will be my son's bday..this is his third Ramadhan...that's why I named him after this month (Adi Zulkhairy Ramadhan)..
I have been like ages I dindn't write in this blog...I'm quite busy and even if I'm not busy..I'll keep myself busy FBing...well sooooo me...

As for today, this is our second day of fasting...i'm doing okay..infact all of us doing okay...I'm used to it since we always do the "puasa sunat"....

To all reader who is never exist, I'll try my best to keep this blog updated...
love; eijajhan